2024. január 6., szombat

Noah Noé Noir: Diana, a hatalom megszállottjai

Szeretném megköszönni az MKMT Mozgalomnak, a Helma Kiadónak, Sky S.T. írónőnek, és persze Noel Noé Noir írónak a lehetőséget, hogy elolvashattam Diana, a hatalom megszállottjai című fantasy regényét. Amely merőben más volt, mint az első rész. Itt a fantasy elemek helyett a „valóságot” ábrázolja, csak évekkel később.

Noah Noé Noir:
Diana, a hatalom megszállottjai


Tartalom:

Diana, ​az egykori lusta kamasz Kiyoshi, és a másvilági különleges erőket birtokló Chloé húsz éve tartó viharos kapcsolatának legszebb gyümölcse. Két ilyen szélsőségesen eltérő szülő mellett a tizenhat éves Diana mégis ennél nagyobb sodrásba kerül. Szülei szétszakadó házassága árnyékában az életébe belépő két legfontosabb dologgal kell törődnie. A magához fogadott, nem hétköznapi állatával és újonnan kialakult barátságával, osztálytársával, Heatherrel. Ő rájuk koncentrálva, nagybátyja és nagynénje támogatásával kell helytállni az egyre nyomasztóbb környezetben, problémák tömkelegének a terhe alatt, mint az ország vezetésének összeomlása, zsarnokok feltörekvése mind az emberi, mind az Évszakok földjén, bűnszervezet megerősödése, amelyek közül közvetlen érinti az egyre inkább megerősödni próbáló barátságot. A kérdés csak az, hogy sikerül-e megtartania szeretett állatát a szülei tiltásának ellenére, a rá vadászók elől elrejteni, és mindeközben legjobb barátnőjével kitartani, még ha minden nehézség a fejük felett összeszakadni látszik?

Véleményem:

Noah Noé Noir író egy fantasy sorozattal próbálja megajándékozni az olvasóit, aminek a második részéről is elhoztam a véleményem. Bár azt be kell vallanom, hogy most számomra az író nagy meglepetést okozott. Az első részben az iskolarendszer, a harc, a menekülés mellett fantasy elemekben bővelkedett a történet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ebből a részből ez hiányzik, mert ott van, ami engem mégis meglepett az az, hogy az író fiatalkora ellenére ennyire élvezi a politikát, és ezt látni az írásán. Az író a Diana, a hatalom megszállottjai című regényét pont erre az alapokra helyezi. És nem csak a „valódi” világban, hanem a fantasy világban egyaránt. És ugye tudjuk, hogy nem könnyű egy olyan könyvet írni, ami politikáról szól, sok utánajárás és kutatás kell hozzá, főleg, hogy ne csak a száraz tényeket tárjuk az olvasók elé. Nem mindig egyszerű ezt az írónak kiviteleznie. De úgy érzem, hogy az írónak sikerült e téma köré szépen felépítenie a történetet és a történéseket. De hogy ne legyen ennyire „könnyű”, még belerakott pár csavart. Ilyen a vallási nézet és helyzet, valamint az LMBTQ+ közösség is. Szóval készülj fel, hogy egy összetett regényt fogsz a kezedbe tartani, amikor a Diana, a hatalom megszállottjait olvasod.

Viszont írnék a történetről is, ami nemcsak azért tetszett, mert összetett. Tőlem nagyon is távol áll a politika. Bár ahogy elnézem, a történet alapját a főszereplő ebbe menekül bele. A Kiyoshi és Chloé című regényben megismert szereplők felnőtt élete nem éppen úgy valósul meg, mint ahogy azt az első részben eltervezték. Sőt, itt már az új szereplők az előző rész főszerelőjének gyermeke, Diana és az ő barátai. Érdekes látni azt, hogy az író hogyan vélekedik a jövőről a könyveiben. Erre tökéletes eszközök számára a karakterek.

Szépen ki vannak dolgozva a szereplők és élethűek is. A történet gördülékenyen olvasható. A nyelvezete könnyed. Fiatalok és idősebbek is egyaránt olvashatják, nem meseszerű a fantasy része. Tanulni is lehet belőle bőven. Sőt, egy más világ nézeteit is megismerhetitek. Én élveztem, köszönöm, hogy olvashattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ella Steel: Sors-döntő (Sors I.)

Most egy olyan könyvről szeretném elmondani a véleményemet, amelyet többször olvastam már. Eddig 2x lett bővítve Ella Steel: Sors-Döntő (Sor...