2024. február 23., péntek

E. M. Miller: Ismerősnek jelölve

Szeretném megköszönni E. M. Miller írónőnek, hogy lehetőséget adott arra, hogy elolvashassam az Ismerősnek jelölve című, valóságon alapuló kisregényét. Izgalmas, fordulatos és egyben félelmetes is volt. Ennél naprakészebb regény kevés van.

E. M. Miller
Ismerősnek jelölve

Tartalom:


Valós ​történeten alapuló tanulságos történet. A történet célja, hogy bemutassa a kiberbűnözés egyik legelterjedtebb formáját. Hogyan csalnak, hazudnak, népszerű színészek és sportolók nevével visszaélve az ismertebb közösségi oldalakon. Hogyan válik az egyszerű, hiszékeny ember áldozattá a szürke mindennapokban, és a bűnözők hogyan tartják rettegésben őket az érzelmeikre hatva.

Barbara unalmas, szürke hétköznapjait éli egy kis faluban távol a fővárostól. Ám egy nap az Instagram oldalára furcsa üzenetet kap. Az egyik híres brazil szappanopera színész – akinek nagy rajongója – Nicolas Solan üzenete landol a postaládájában. A lány számára felfoghatatlan, és örömében visszaír férfinak, amellyel bonyodalmak sorozatát indítja el. Még a mézes-mázos üzenetek helyesírási hibái sem tűnnek fel a lánynak, számtalan más gyanús jel mellett. A színész egyre követelőzőbb, üzenetei agresszióról árulkodnak, de a lány továbbra is hiszi, hogy a híres színésszel levelezik. Szenteste előtt két nappal egy ismeretlen csomagküldő szolgálattól kap üzenetet, miszerint a színész csomagot adott fel számára. A csomag tartalma meglepő, de vajon valódi? Mit tesz Barbara? Hallgat a figyelmeztető belső hangra, vagy az érzelmei teljesen legyőzik őt a cselszövésben?

Véleményem:


E. M. Miller írónőtől nekem ez az első regényem, de le merem fogadni, hogy nem az utolsó, amit tőle olvastam. Az írónő stílusa könnyed, gyorsan olvasható. Az Ismerősnek jelölve című könyvében tökéletesen felhívja a figyelmet a csalókra. És bemutatja azt is, hogy mennyire könnyű bedőlni a látszatnak. Olvasás közben már én magam is jó párszor elgondolkoztam azon, hogy vajon mit csinálnék Barbara helyében. Vajon én is úgy döntöttem volna, mint ő? Vagy talán rosszabb lett volna? Őszintén fogalmam nincs, és nem is szeretném megtudni. Tényleg ez a valós életben is megtörtént történet alapján íródott kisregény, szinte páratlan a könyvpiacon. Szintem azért, mert ezt a témát többen is megpróbálták kisebb-nagyobb sikerrel az olvasók szeme elé tárni. De még egyiknél sem éreztem azt, hogy ezt már a 10-12 évesek kezébe is adnám, hogy olvassák el. Hiszen a mai gyerekek már szinte a világhálón „nőnek” fel. Így talán nem a bűnözésre, hanem az óvatosságra hívnám fel a figyelmet. Arra, hogy nemcsak szórakozást nyújt az internet, hanem fenyegetést is jelenthet. És a mai gyerekek a legkönnyebb célpontok azért mert reggeltől estig kivannak téve a csalóknak, egyes oldalakon.

Komolyan egy-egy jelenetnél felállt a kezemen a szőr, és megborzongtam. A félelem és a rettegés, amit Barbara átélt nem semmi. Tényleg mondhatni azt, hogy egy naiv ember élete változott meg gyökerestől a történet végére.

Ez a történet sok embernek segíthet, hiszen nem csak egy csapdát rejt magában. A csalók köztünk élnek, és ami a legszebb, ahogy a könyv mutatja, lehet, ismerjük is csak épp nem tudjuk róla/róluk.

Olvassa el bármelyik korosztály csalódni nem fog, az tuti.

E. M. Miller hivatalos oldala
Bookdreams Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

E. M. Miller: Szövetség és novellái

Szeretném megköszönni E. M. Miller írónőnek, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy elolvassam a Szövetség és Novellái című sci-fi novellá...