2023. szeptember 14., csütörtök

Amiket Nemzetközi Könyvfesztiválon érdemes beszerezni

Ezeket a könyveket szerintem érdemes beszerezni, ha kint jársz a Nemzetközi Könyvfeszten:

Diana Soto:
Kitka Bence Balatonaján
(Kitka Bence I)


Tartalom:

A tizenkét éves Kitka Bence sok mindenben hasonlít a többi hatodikos srácra. Eléggé zavarja, hogy nem nőtt nagyra, kifejezetten szeret telefonozni, playstationözni, még a biciklizés is oké, és van egy nővére, Réka, akivel kölcsönösen idegesítik egymást. Amikor az édesanyjuk azt találja ki, hogy töltsék a tavaszi szünetet a Balatonon, Bence nincs igazán elragadtatva az ötlettől. De aztán az unalmasnak induló családi kirándulás váratlan fordulatot vesz, és a testvérek egy csapásra a balatoni mondák varázslatos világába csöppennek újdonsült barátjukkal, Mátéval együtt. Balatonalja pedig különleges lényeket, titkokat és veszélyeket rejt – és korántsem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni a birodalmak egyszerre mesés és ijesztő föld alatti szövevényéből a való világba.


Diana Soto:
Kitka Bence az északi sarkkörnek
(Kitka Bence II.)


Tartalom:

Alig ​telik el pár hónap a mesébe illő balatonaljai kaland után, amikor Kitka Bence, az első részben megismert tizenkét éves, átlagos srác máris újabb kalamajkába keveredik. Természetesen Réka, a nővére sem maradhat ki a dologból, ám a fiú most cseppet sem bánja ezt, mert igazság szerint a tesója a múltkori utazásuk óta mintha egy leheletnyit kevésbé idegesítené… Ezúttal az apukájuk munkájának köszönhetően Grönlandon találják magukat, ahol nemcsak hogy augusztusban is hideg van, meg hó és jég, a gleccserekről már nem is beszélve, de szinte minden ház pont ugyanolyan, és eleinte úgy tűnik, hogy egy lélek sincs a közelben. Szóval az egész program meglehetősen eseménytelennek ígérkezik… amíg meg nem ismerkednek egy inuit lánnyal, Bence egy leszakadó jégtáblán nem ragad, és ólálkodni nem kezd körülöttük egy titokzatos szándékú, furcsa farkas… vagy kutya… vagy valami ilyesmi – hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mindenesetre hőseinknek nagy bátorságra és jó adag kreativitásra lesz szükségük, hogy kiderítsék, ez az elviselhetetlen hangú lény vajon ártani akar-e nekik, vagy pont, hogy a segítségükre szorul…


Robin O'Wrightly:
Emlékkönny
(Emlékkönny I.)


Tartalom:

Bár az első világháborúnak hivatalosan két esztendeje vége, a gyűlölet és félelem káosza továbbra is kavarog 1920 tavaszán. Az erdélyi Bükkfalván francia katonacsapat állomásozik egy röpke hétig, már békésen, átutazóban nyugati otthona felé. Az öt nap elegendő ahhoz, hogy szerelem bontakozzon ki egy fiatal baka és egy ifjú magyar leány között…

Van-e közös jövőjük a trianoni békeszerződés árnyékában?
Mitől válik különlegessé ez a látszólag szokványos történet?
Vajon összehozható-e egy viharvert, csonka család?

„Száz év? Vagány!” – kiált fel az olvasó. Valóban: 1920 és 2020 között feltárul egy igaz mese, romantikus mágikus realista regény formájában. Az Egy igen-zet története hét év honkeresés után végre meglelheti otthonát az olvasó polcán, és remélhetőleg kiváló társaságnak bizonyul majd.


Komlós Kinga: 
Chicago
(Szerelem luxuskivitelben I.)


Tartalom:

Dana ​Davies egy egyszerű egyetemista lány, aki képes egy hatalmas őrültséget kitalálni, csak hogy beteg édesanyja miatt mielőbb pénzhez jusson. Luxusprostituált lesz. No, de nem akármilyen; álluxusprostituált.

Mindent eltervez a legapróbb részletekig; hogy hogyan váljon kívülről és belülről is egy teljesen más személyiséggé, hogy a lebukás legkisebb esélyét is elkerülje. Alaposan megtervezi, hogyan kábítsa el a fizető kuncsaftokat miután fizettek, de mielőtt még hozzáérnének egy ujjal is. Nem hibázhat, hiszen tudja, ezzel a húzásával akár az életét is veszélybe sodorhatja. Ám hiba csúszik a gépezetbe Damon Deeks személyében.

Danának döntenie kell, hogy elkábítja ezt a piszkosul jóképű ördögöt is, vagy hagyja, hogy most az egyszer az ösztönei és az érzelmei vezéreljék? Lehetséges, hogy találkozásuk nem csupán a véletlen műve, hanem a sors keze vezérelte őket egymáshoz egy nagyobb, nemesebb cél elérése érdekében?

Lehet-e szerelmes egy örömlány? Lehetsz-e szerelmes egy örömlányba? Odaadnád-e a fél vesédet érte? Vagy az apádét? Egyáltalán, örömlány az, aki nem is a testét, csak az illúziót árulja? – izgalmas kérdések egy lebilincselő történetben. Pikáns téma nagyon emberi megközelítésben. Nehéz lesz kivárni a folytatást.
Bódai-Soós Judit, író


Sebők Hanga:
Dönts jól
(Válaszutak I.)


Tartalom:

Két fiatal élete keresztezi egymást, amikor Áron – aki korábban csak a munkájára koncentrált –, megpillantja Annát egy bárban, és azonnal élete szerelmének érzi. A friss diplomás Anna viszont épp akkor kezdi meg a felnőtt életét, és ezzel kapcsolatban számos fontos döntést kell meghoznia. Felmerül a nagy kérdés, hogy az érzelmeire, vagy inkább az eszére kellene hallgatnia?

Vajon Áron megérzései jók a lánnyal kapcsolatban, vagy csak az érzelmei vezetik félre? Kövesd Anna és Áron történetét és döntsd el magad, hogy te is azon az úton járnál-e, amelyet ők választanak. Inkább a szívedre vagy az eszedre hallgatnál? A döntés a tiéd.

Sebők Hanga debütáló regénye egy kedves és érzelmes történet, ami mindannyiunkat arra késztet, hogy gondolkodjunk el az életünk fontos pillanatain és a saját döntéseinken.



N. Fülöp Beáta:
A tihanyi apát titkos kertje


Tartalom:

A két idősíkon játszódó történet helyszíne közös csupán: Tihany. Gréta, a fiatal parfümőr és Dénes, a sármos sommelier sorsszerű találkozásával elindul valami, aminek hatására a múltból titkok és rejtélyek törnek a felszínre…

Az 1050-es évek sötét középkorában Lázár apát titkos kertjében egy váratlan találkozás megváltoztat mindent, ami még a távoli jövőre is hatással lesz…

N. Fülöp Beáta a tőle megszokott érzékletes stílusában tárja elénk a rejtélyekkel és érzelmekkel átszőtt történetét, melyben a középkor és napjaink éles kontrasztja adja a fűszert.

A szálak végül Dénes és Gréta kezében futnak össze, de a kérdés ott motoszkál mindkettejük fejében: vajon a kapcsolatuk túlélheti-e a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását?


Petróczki Kitti:
Elképzelt terápia



Tartalom:

Kevin ​élete jelentős fordulatot vesz, amikor egyik éjszaka belecsöppen egy terápiás foglalkozásba, ahol a terapeuta az életéről kezdi el faggatni. Ahogy senki más, ő sem gondolja, hogy ez tényleg jelent valamit, vagy hogy egyáltalán foglalkoznia kellene vele, ám a terápiás ülés a következő éjszakákon folytatódik. Így idővel kénytelen elfogadni a helyzetet.
Azonban a terápiás ülések alkalmával olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre nem akar válaszolni, vagy nem akar foglalkozni vele. Végül ahelyett, hogy elmenekülne tudattalanja elől, nyomozni kezd. Rövid időn belül érdekes dolgokat talál mind az interneten, mind a könyvekben, és a megszerzett információk birtokában egyre felkészültebben vesz részt az álmában zajló terápián.
Ennek ellenére nem veszi komolyan, hogy az álom során elhangzó információk alapján az életében gyökeres változások állhatnának be, pedig az első pillanattól kezdve más irányt vesz az élete.

Sok embernek okoz gondot, hogy miként is tudna adott élethelyzetéből – amit börtönként él meg – szabadulni. Ritkán fordul elő, hogy a közvetlen környezet megoldást tudjon nyújtani, esetleg legyen olyan személy, aki segítségére lehet. A regény főszereplőjének szerencséje van, hogy megleli segítőjét, aki felnyitja szemét és ezáltal feltárul előtte az a bizonyos „Út”.

„Magadban kételkedhetsz; amit csinálsz, abban nem.” – Jakab Anita



Elena Honória:
Lélekszilánkok


Tartalom:

Szerelmek, melyek rabul ejtenek. Körbefonnak lágy selyemszálakkal. Simogatnak, mélyen lelkünkbe ivódnak. Azt hisszük, örökké tart ez az érzés. Azt hisszük, mindig így lesz, hogy szárnyalunk és boldogok leszünk örökkön örökké…

…aztán felébredünk. Négy történet, négy szerelem, melyek a párkapcsolat szövevényes útjain próbálják leküzdeni az élet akadályait. Vajon sikerül? Menthető, az ami egykoron szenvedélyes szerelem volt, vagy minden csak szemfényvesztés?


Császi Zsüliet:
A múlt fogságában


Tartalom:

– ​De semmi sem örök, Áron.
– Kivéve a végtelen. És mi vagyunk a két párhuzamos egyenes. Azok pedig mindig találkoznak a végtelenben.

Ha Nelli és Áron útjai újra keresztezik egymást, egy biztos, ott kő kövön nem marad.

Nelli már három éve a Theatrum színésznője. Szereti ezt a zsongó világot, elbűvöli a csillogás és a szerepek, amikben megcsillogtathatja tehetségét. Az rántja ki a próbák és előadások körforgásából, hogy barátnője előáll az ötlettel, utazzanak Genovába pár napra, megmerítkezni az olasz életérzésben és megtapasztalni az olasz szerelmet. Nellit teljesen magával ragadja a dolce vita hangulat, melynek egykori szerelmével, Áronnal való találkozása vet véget.

Ez a történet akár egy romantikus-erotikus regény is lehetne, ha a múlt csupán kettejük heves érzelmeivel és az újra fellobbanó olthatatlan vágyakkal köszönne vissza. De a háttérben más erők is mesterkednek a lezáratlan múlt árnyai közt megbújva.

A kérdés csupán az, hogy ki Nelli és Áron ebben a veszélyes játékban.

A préda vagy a vadász?


S. A. Locryn: 
Éjfekete



Tartalom:

Váratlanul a fák közül egy alakot látott kilépni. Magas volt, határozottan emberi, de sugárzott belőle valami ijesztően állatias. A vér is meghűlt a látványától az ereiben, miközben az a lény felé tartott. Szél támadt körülötte, ahogy elő‐elő villanva a feketeségből egyre közelebb siklott a fiúhoz. Az a valami felé nyúlt, szíve irányába kapott.

Ez a regény nem pusztán egy romantikus YA fantasy, hanem egy olyan történet, amiben léteznek még a mesék csodái. Elliott Baxter gyakran céltáblája iskolatársai zaklatásának. Amikor egy kis éjszakai sétára invitálják a közeli erdőhöz, még senki nem tudja, milyen szörny figyel fel a fiúk mókázására. Fogalmuk sincs, hogy csínyük kis idő múlva fenekestől forgatja fel mindannyiuk életét. Az erdőből már nem ugyanaz az Elliott tér vissza.


És még számtalan jó könyv várja új tulajdonosát, az írók pedig az olvasókat várják sok szeretettel a dedikálásokra. Aki el tud menni az érezze jól magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...