2023. szeptember 17., vasárnap

MKMT Mozgalom Legyél Te is író pályázati díjátadó

A nemrégiben megalakult MKMT Mozgalom, azaz Magyar Könyv is Magyar Termék Mozgalom 2023.9.17-én megrendezte Egerben a Légyél Te is író pályázat nyerteseinek díjátadóját. A pályázaton négy korosztály mutathatta meg magát a mesezsánerben írt műveikkel. 70 érvényes pályázati mű érkezett be.

A lényeg az volt, hogy egy általuk megálmodott mesét írjanak le. A legfiatalabb induló 8 éves volt a legidősebb pedig 71 éves.

A kategóriák az alábbiak voltak:
8- tól -10 éves korig
10- től - 14- éves korig,
14-től – 18 éves korig
18-tól felfelé.

Mindegyik kategóriában az első három versenyzőt díjazták, többek között tárgynyereményekkel is.




A díjátadón megjelent a pályázatban részt vett zsűri néhány tagja, a Helma Kiadó vezetője és egyben a MKMT Mozgalom egyik alapítója Dvariecki Bálint is. Sőt Johannesburgból bejelentkezett a MKMT Mozgalom másik alapító tagja, Sky S. T. írónő, aki sajnos a távolság miatt nem tudott ott lenni az eseményen.
Én személy szerint az eseményt élő adásban néztem végig, hiszen elég messze lakom Egertől, de egy percre se bántam meg, hiszen ily módon legalább részese lehettem. És ahogy a polgármester úr mondta a beszédében, tényleg hatalmas öröm egy felnőttnek az, hogyha látja a gyereket olvasni, és nem a telefont, tabletet vagy a gépet nyomkodni. Bár a mai gyermeknek a digitális világ a részévé vált. Ettől függetlenül, hogy ennyi gyermek részt vett, a Legyél Te is író pályázaton az ember szíve repdes. Tudjuk, gyermekeinké lesz a jövő, és amit mi tanítunk, illetve hagyunk hátra nekik az az ő örökségük. Nekünk felnőtteknek kell példát mutatnunk, és bátorítani őket arra, hogy az álmuk valóra váljon.
Egy régi kedves magyartanárnőm azt mondta nekem: Nem az a fontos, hogy mennyi hibával írsz, hanem az, hogy írsz. Ezzel is fejleszted az írásképességedet és a szókincsedet. És az olyan gyermekeket, akik írnak, jutalmazni kell, akár pár jó szóval, jeggyel vagy könyvvel. Hisz ha ez a nemzedék felnő, és megmarad az írásnál, már szebb lesz a világ.

És igaza volt. Tényleg ösztönözni kell a gyermeket, és bátorítani, hogy amit csinál az jó. Nem egy eldobható felesleges hobbi. Mert sosem tudhatni, hogy ki lesz a következő író, akire a nemzet büszke lehet.

Ezért is örültem annyira, hogy ez a pályázat megszületett. Minden egyes korosztályos kategóriában győztes megérdemli az elismerést. Legyen az 8 vagy 71 éves.

Hisz a történetek kortalanok, ahogy a mese, úgy az emlékek is velünk maradnak. Ez egy hatalmas elismerés lehetett a részvevőknek. Ilyenkor érzem azt, hogy igen, érdemes magyarnak lenni, és magyar ajkú gyermeket nevelni.


De ami számomra is meglepetést jelentett, az a MKMT Mozgalmon belül megalapított FITT mozgalom. Azaz a Fiatal Író Tanoncok Társasága. Erre nagy szükség van. És hatalmas megtiszteltetés az, hogy az írók minden évben felkarolnak majd 6 kiválasztott gyermeket, akiknek segítenek ezen a göröngyös úton. A gyerekek olyan íróktól tanulhatnak, mint Nemere István, Bódi-Soós Judit, Dömötör László és a többiek, akik ebben részt vesznek.
Aki nézte az adást, az az elején hallhatta Dvariecki Bálint beszédét, és azt is megtudhatta, hogy miért alakult meg az MKMT Mozgalom. Meg kell mondanom, hogy itt egy kicsit meglepődtem, mert sokszor én is azt szoktam hangoztatni, hogy a magyar írók is tudnak fantasztikus könyveket írni, ugyanolyan jót, mint a külföldi kollégáik, vagy még annál is jobbat. És ez nagyon is igaz. Ezt nem csak úgy mondogatjuk. Bár én személy szerint mind külföldi és hazai írók történeteit is olvasom. Mégis mostanában a magyarok vannak többségben. Tudnak újat mutatni.

És komolyan, maga az egész díjátadó szívszorító és különleges volt. Ilyen események az embert, még ha kívülálló is, kicsit büszkeséggel tölti meg. Értelmet ad az életének. Viszont azt is nagy örömmel hallom, hogy nemcsak magyarországi magyar gyermekek pályáztak, hanem külhonban élő magyar gyerekek szintén. Ez is mutatja, hogy a pályázat és a MKMT Mozgalom híre a határokon kívülre is elér. És épp ez a lényeg, hogy nemcsak anyaországban élők mernek lépni a hazai irodalom érdekében, hanem a külföldön élők is. Hiszen egy a cél.
Remélem az MKMT Mozgalom történetében sok ilyen sikeres pályázat és díjátadó valósul majd meg az évek során. Sőt nemcsak mese kategóriában, hanem ifjúsági vagy felnőtt kategóriákban is. Hisz íróknak szükségük van az olvasókra, az olvasóknak pedig az írókra. Így hát előre, együtt, emelt fővel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...