2023. szeptember 20., szerda

Sky S. T. : Lotte elveszti a szüzességét (Lotte I.)

Szeretettel ajánlom minden tinédzsernek és szüleinek Sky S. T. : Lotte elveszti a szüzességét (Lotte I.) című regényét, amely humoros, mégis tanulságos módon mutatja be a tinédzserek mindennapi harcát a felnőtté válás útján.

Sky S. T.
Lotte elveszti a szüzességét
(Lotte I.)


Tartalom:

Lotte 16 éves és még szűz. Szörnyen kínos állapot. Ennél már csak az a kínosabb, hogy Alex agyatlan tinédzsernek tartja, Davidet meg csak addig érdekelte, amíg ki nem derült, hogy még kiskorú. Na meg míg rá nem jött, hogy nem elég udvarolni a nagyfőnök unokájának, ahhoz hogy jobb fizetést, magasabb beosztást kapjon. Sün elég jól bírja, ám amikor Lottéban elszabadulnak a hormonok, gyorsan kierőszakol magának egy svédországi kiküldetést. Hazaérkezése után minden lenyugodni látszik, ám ahogy közeleg a várva várt hosszú hétvége, inkább szeretne szabadulni, mint Lottéval menni. Végül egy leszakadt szekrényajtó képében érkezik a segítség. Ám ezzel a balesettel semmi nem oldódik meg, sőt, Lotte eljut arra a pontra, amikor már minden mindegy. Ha törik, ha szakad, el kell hogy veszítse a szüzességét. Annyira elkeseredik, hogy észre sem veszi a gyógytornász gonosz tervét.


Véleményem:

Sokan azt mondják, hogy a nevetés sok mindenre gyógyír. Így örülök, hogy sikerült egymásra találnunk a könyvvel. Hiszen úgy tartja egy mondás, hogy nem csak az olvasó talál rá a könyvre, hanem a könyv is az olvasóra. Ez most nagyon is így volt. Lotte visszahozta nekem a tinédzser éveimet. Néha jót mosolyogtam rajta, néha pedig a fejemet ráztam. Egészen más már így, felnőttként megismerni a tinik életét, mint átélni azt.

Sky remekül leírt jó pár gondolatot, ami egy lány fejében megfordulhat. Sok küzdelem és versengés van a 16-17 évesek közt. Ki veszti el a szüzességét először? Ki mit próbált már ki, azok közül, ami tilos. Hányszor csókolózott már? Hány fiúnak/lánynak csavarta el a fejét?

Ezek mind hozzátartoznak a felnőtté váláshoz, mégis van, amikor meg kell húzni a határokat.

És ez főhősnőnkre Lottéra nagyon is igaz, mivel nem tudja hol a határ. Szegény nagyapjának meggyűlik vele a baja rendesen.

Mivel ő árva lány, ezért még ezzel is meg kell küzdenie. Hiába van ott mellette a nagyapja és a házvezetőnő, az mégis más.

Érdekes látni azt, hogy ebben a korban a mai tinédzserek mennyire másképpen veszik a szerelmet, mint 15-20 évvel ezelőtt. Mennyire más a mai elvárás. Sky nem hiába írta a könyv elejére azt, hogy ha egy tininek is segít ezzel már érdemes volt megírni. De ha a szülő elolvassa nem csak egy tininek, de a szüleinek is segít vele, hiszen betekintést enged a tinik gondolkozásmódjába. Őszintén bevallom, én ezt a korszakomat, vagyis a gondolkozásmódomat régen elfeledtem.

A regény elolvasása után elgondolkoztam azon, hogy mit csinálnék másképp. Vagy mi csajok miben versenyeztünk mindig. Mennyire vártuk, hogy végre „nőként” tekinthessünk magunkra.

Komolyan sok szülőnek segítségére lehet.

Lehet Lotte sokaknak egy felelőtlen, dühkitörésekkel küszködő tinédzsernek látszik. De itt a sorok mögé kell látni. A regény végén egy hatalmas titokra is fény derül. És ez talán még jobban segít megérteni Lottét és a nagyapa küzdelmét is az unokájával.

Meglepett, hogy néhány szereplő egyik könyvből a másikba „átlátogat”. Itt gondolok az ejtőernyős csapatra, akiket megismerhettünk már A szomszédom egy jó pasi (Jó pasi I.) című regényből.

Viszont itt felhívnám a figyelmet az éberségre, mert minden eseménynek oka van. Minden történés segítségére lesz Lotténak a későbbiekbeb. A regény elején megismert Lotte és a regény végén lévő Lotte egy hatalmas fejlődésen megy keresztül, mint testileg, mint szellemileg.

Szóval ezért is ajánlom minden tininek és szülőnek az elolvasását. Mert a humoron kívül tanulságos oktató jellegű történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...