2023. december 23., szombat

Interjú Pető Fannival "Fay"-val az egyik legújabb MKMT Nagykövettel

Néha az ember azt hiszi, hogy csak azok tesznek valamit az irodalom világáért, akik ezt nyilvánosan teszik. De kevesen beszélnek a háttérben meghúzódó emberekről. Ilyen személyt szeretnék nektek bemutatni, aki a napokban megkapta az MKMT Mozgalom Nagykövete címet és nem véletlen. Ő nem más, mint Pető Fanni „Fay”, aki a háttérben tevékenykedik szorgalmasan, pedig eredetileg csak Sky S. T. munkáját tervezte segíteni, hobbyból. De a hobbyból mára hivatás lett, elkötelezettség.

Reméljük egyszer majd végleg előbújik a háttérből, és azt is, hogy munkájával még sokáig segíti a mozgalom működését.



Te egyike vagy azoknak a személyeknek, akik már a Mozgalom létrejövetele előtt beleláttál a tervekbe, elképzelésekbe. Mit gondoltál akkor erről a kezdeményezésről?

Fay: Őszintén szólva nagyon jó ötletnek tartottam, de nehéz kivitelezésnek is. Sky S.T. csak akkor csatlakozott a kiadóhoz, s a HELMA is meghatározott keretek között működött, ha szabad így mondanom. Természetesen, amiben csak tudtam segítettem Sky-nak a szervezésben és a tervezésben, valamint a médiában való reklámozásban, de a lehetőségeink korlátozottak voltak, így lélekben felkészültem arra, hogy bármikor kaphatok egy levelet, miszerint sajnos ez ennyi volt. De hála nagyszerű alapítóinknak és munkatársaim fáradhatatlan munkáinak ez a levél, legnagyobb örömömre, sohasem érkezett meg. És lám, hova jutottunk!

Mi ösztönzött arra, hogy segítsd az MKMT Mozgalom munkáját, és mi tart itt? Hiszen ez egy önkéntes munka, ami egyre kevésbé divatos mostanság.

Fay: Nincs kimondottan olyan dolog, ami ösztönözne. Ha mindenképpen meg kellene határozni valamit, talán a folyamatos kihívást, az irodalom és a könyvek szeretetét, esetlegesen a jó társaságot mondanám. Ez talán nem az, amire a legtöbb ember számított, de tényleg nincs nagyon más. Szerintem ez inkább személyiség kérdése az én esetemben. Sky tudja talán a legjobban mennyire nehezen mondok nemet bármire is, így mondhatjuk, hogy jelen esetben ezen „önkéntes munkánál” is hasonló a helyzet.

Mit gondolsz, mint háttérben dolgozó ember, aki belelát a kulisszák mögött folyó munkába, mi lenne az a lökés, ami még inkább előre lendítené a mozgalmat?

Fay: Több munkatárs mindenképpen a listán szerepelne, s talán egy nagyobb költségkeret is. Soha nem volt titkolt dolog, hogy viszonylag kevesen vagyunk, akik a háttérmunkával foglalkozunk, így sajnos sokszor versenyt is futunk az idővel, hiszen több ember munkáját kell egy-egy személynek elvégezni. Véleményem szerint a Mozgalom nagyon jól felismerte már az elején, hogy a közösségi médiában, a Facebook-ban, az Instagram-mon a Twitter-en és hasonló platformokon viszonylag nagy figyelmet lehet felkelteni, s a fiatalok nagyrészt már ezeket az oldalakat követik figyelemmel. Ezen weblapok minél nagyobb és megfelelő módon való kihasználása nagyot tud lendíteni a Mozgalomon és annak lehetőségein.

Ha jól tudom könyvtáros szakra jársz az egyetemen. Mi vezetett téged erre az útra? Mindig is ez szerettél volna lenni? Mit gondolsz, ez mennyire könnyíti meg a munkádat a mozgalomnál? A tanultakból mennyit viszel át a mindennapokba?

Fay: Hogy pontos legyek informatikus könyvtáros szakon tanulok, s remélhetőleg fél év múlva diploma is kerül a kezembe. Miként is kezdődött? Gyermekkorom óta imádtam a könyvek és a számok világát, sokáig csak matematikatanárként tudtam elképzelni magam. Közben sokszor vetettem lapra kisebb-nagyobb verseket, novellákat, s bár mindig nagyon élveztem kreativitásom ezen kifejezésének módját, de tudtam, hogy ez nálam hobbinál sohasem lesz több. Érettségi után az ELTE matematika szakot céloztam meg, de sajnos nem nyertem felvételt. Édesanyám főnöke, aki kicsi korom óta ismer – tudott verseimről, novelláimról és az könyvek iránti szenvedélyemről – javasolta: ha ezek a dolgok érdekelnek, miért nem próbálom meg e kettőt kombinálni? Ez jó ötletnek is bizonyult, s örökké hálás is leszek Neki érte!

Tudás szempontjából a Mozgalom és az egyetem számomra kéz a kézben járnak. Mind a két oldal nagyon sok tapasztalattal és információval lát el, melynek kamatoztatása oda-vissza működik. Az egyetem száraz tananyagai érthetőbbek, átláthatóbakká válnak, hiszen pontosan tudom milyen sok munka egy kézirat teljes megszerkesztése, egy borító elkészítése, a sok egyeztetés, hogy mindenkinek megfelel-e minden változtatás és így tovább. Másrészt a Mozgalom háttérmunkásaként ért el a „megvilágosodás”, miszerint tényleg szükség van ezen dolgok megtanulására. Érthetőek és kézzelfoghatókká váltak azon problémák, amikre az iskolapadban csak legyintettem, s feleslegesnek vagy éppen értelmetlennek ítéltem.

Most, hogy újra meg van hirdetve a Legyél Te is író pályázat, mit gondolsz mekkora érdeklődésre lehet számítani? Te zsűriztél az első ilyen pályázaton is, és a díjátadón is kivetted a részed rendesen. Milyen érzésed volt ezzel kapcsolatban? Mi a véleményed a Legyél Te is író pályázatról?

Fay: Már az első Legyél Te is író pályázaton részt vevők száma is hatalmas meglepetést okozott, hiszen egy teljesen új, kialakulóban lévő mozgalom első pályázatáról volt szó. Hiszem, hogy ez csak az első lépések egyike volt. Remélem a következő pályázat, mely már kiírásra került, mégnagyobb tömegeket mozgat meg, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem, hogy felkérést kaptam a beérkezett pályázatok elbírálására és a zsűriben való részvételre. Öröm volt látni a fiatalok és a felnőttek arcát is, amikor díjazásban részesültek. Véleményem szerint ez egy fantasztikus lehetőség volt számukra lapra vetni kreativitásukat és mások elé tárni saját, elképzelt világuk egy kis darabját.

Te inkább a háttérben meghúzódó ember vagy, avagy egyszerűen csak így alakult, hogy kevesebb nyilvánossággal járó feladatot vállalsz?

Fay: Egy kicsit talán mindkettő, ha szabad így fogalmaznom. Az általam végzett munkák nem kívánnak nyilvánosságot, bár őszintén szólva nem is nagyon bánom. Bár ismerőseim szerint sokat változtam, de még mindig nehézségeket okoz a közszereplés. Tipikusan az a személy vagyok, aki idegenek vagy nagyobb tömeg esetén egy-egy „hangos megnyilvánulást” ezerszer elpróbál a fejében, s még így is megremeg a hangom, izzad a tenyerem és ha váratlan kérdést kapok bumm… teljes blokk.

Szívből szeretnék neked gratulálni ahhoz, hogy ilyen fiatalon megkaptad a Magyar Könyv is Magyar Termék Nagyköveti kinevezését. Mikor megtudtad, hogy Te vagy az egyik szerencsés mit éreztél?

Fay: Hálát, megtiszteltetést, örömöt, büszkeséget. Mindig is tisztában voltam azzal, hogy Sky S.T. nagyra tartja a munkámat, s most már tudom, így van ezzel a többi MKMT tag is, akikkel időközben közös projekten dolgoztam vagy leveleket váltottam. Ez a kinevezés számomra egyértelműen ezt támasztja alá.

Milyen érzés ilyen nevek mellett tudni a sajátodat a MKMT Nagykövetek gárdájában, mint Nemere István, K. Kormos Noémi, Kakucsi-Csernák Zoltán és a többi MKMT nagykövet? Gondoltad volna, hogy egyszer egy ilyen címmel értékelik a munkádat?

Fay: Igazából most, az interjú végére realizálódott csak bennem, hogy ez tényleg hatalmas dolog. Büszkeséget érzek, hogy ilyen nagy nevek mellett szerepelhetek. Számomra ez egy NAGY karácsonyi ajándék, egy csoda.

Most pedig, ha lehetne 3 kívánságod, mit kívánnál magadnak?

Fay: Nagyratörő álmokkal nem rendelkezem, de természetesen számomra is vannak olyan dolgok, melyeket szeretnék a magaménak tudni.

Idő – Amiből sosincs elég, vagy legalábbis sose annyi, hogy mindent kipróbáljak, amit szeretnék.

Lehetőség – Az érem másik oldala. Szeretek új dolgokat kipróbálni, s nincs olyan, ami legalább egy kicsit ne érdekelne, minimum elméleti szinten. Aztán pont az egyre több „hobby” és az ezek miatti egyre kevesebb idő miatt ezek a lehetőségek is egyre jobban fogyóban vannak, s elárulom: utálok választani közöttük.

És talán mind közül a legnagyobb és mégis a legegyszerűbb: minden álmom valóra váljon!

Szeretnék még egyszer gratulálni a Nagykövet kinevezéshez, és egyben köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Sikeres vizsgákat és kellemes ünnepeket kívánok neked. Sok sikert a továbbiakban.

Ismételten köszönök szépen mindent, legfőképpen az interjút és az érdeklődést! Kellemes ünnepeket és a mostaninál is jobb évek kívánok Neked és az Olvasóidnak / Követőidnek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pigniczki Ágnes: Csivi-Csirri mesék

Szeretném megköszönni Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és Pigniczki Ágnesnek , hogy lehetőséget biztosítottak nekem, hogy elolvasha...