2024. szeptember 15., vasárnap

Előolvasás: Sütő Éva: Olivia Fox naplója

Szeretném elsősorban a töretlen bizalmat megköszönni Sütő Éva írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és a Helma Kiadónak. Hálás vagyok nekik, hogy még megjelenés előtt elolvashattam Sütő Éva: Olivia Fox naplója sorozatát. Ez egy rendhagyó blogbejegyzés lesz, hiszen most nem minden egyes részről hozom el nektek a véleményemet, hanem a teljes sorozatról. Ne ijedjetek meg, a részek gyorsan fogják egymást a megjelenésbe követni, és mivel nagyon összefüggőek is nem szívesen szedném szét. Mert akkor unalmassá válna, olyan szempontból, hogy mindig ugyan azt olvasnátok körbe-körbe.

Sütő Éva
Olivia Fox naplója

Tartalom:



Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olivia Fox élete 17 évesen gyökeresen megváltozik, amikor elveszíti édesanyját. Barátnőjével egy szilveszter éjszakán megtámadják őket. A kisváros alvilágának jól ismert alakjai, a Rossi testvérek mentik meg az életüket. Olivia apja, a rendőrkapitány, a lekötelezettje lesz Fabionak, a legidősebb testvérnek. De mi a férfi valódi célja? Olivia egyre inkább elveszti az irányítást a saját élete felett, teljes mértékben Fabio hatása alá kerül.
Egy csodálatosnak induló délutánon, a férfi karjai helyett, egy fegyveres rablás kellős közepén találja magát. Élete fenekestül fordul fel, amikor meg kell hozni a döntést: kinek az élete fontosabb számára? Az apjáé? Vagy Fabióé?
Kövesd Olivia útját a sötét titkokkal teli világba!


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olivia megpróbálja újrakezdeni az életét, de a város és az egyetem nem fogadja őt tárt karokkal, ráadásul most már az anyja árnyéka is kísérti. Angliában folytatja a tanulmányait. Helen meghal, David egyedül marad. Olivia a félelmei ellenére, újra szerelmes lesz egy „Rossi” fiúba. Úgy tűnik, béke és boldogság költözik végre a Fox-házba.
De mit szól ehhez Fabio?!


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olivia élete szülői örömök és fájdalmas búcsúk sodrásában telik, ahol a gyermekáldás és a temetés váltogatják egymást. Mindemellett egyre több a titok közte és David között. Fabio halála után sem szűnnek meg a rémálmai, és ha ez még mind nem lenne elég, sorra kerülnek elő Fabionak a világban szanaszét hagyott gyerekei, akiket David tárt karokkal fogad.
Olivia sorra kapja az üzeneteket a „halott” anyjától! Ki és miért akarja az őrületbe kergetni Oliviát?


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olivia mindenre hajlandó a családjáért: akár gyilkol is, ha arra van szükség! A tét már nemcsak az ő, hanem a gyermekei élete is! De vajon megértik-e az indítékait? Létezik-e egyetlen olyan ember is az életében, aki valóban az, akinek látszik? Hányszor kell még csalódnia ahhoz, hogy végre fellélegezhessen?

Vélemény:

Sokat gondolkoztam róla, hogy hogyan is lenne érdemes ezt a nem mindennapi valóság alapokra épült történetet értékelni. Külön részekre szedve, ahogy az írónő megírta, vagy egyben.

Nehéz döntés volt, mégis úgy érzem, hogy ha külön írnék róla, sokszor ismételném magamat. És hiába tudjuk azt, hogy az ismétlés a tudás atyja, egy idő után mégis unalmassá válik. Íme hát a teljes sorozatról a véleményem.

Amikor felkért az írónő, hogy olvassam el a teljes sorozatot boldog voltam és persze kíváncsi is, hiszen ez nem a megszokott műfaj az írónőnek. Az alaptörténet, amikor mesélt nekem róla, mindjárt megfogott, és hát vártam, hogy hogyan is fogja ezt kivitelezni.

Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem lepődtem meg rajta, mert nagyon is meglepődtem, főleg a hossza miatt. Én csak egy kötetre számítottam, de ahogy haladtam Olivia Fox történetével, be kellett ismernem, hogy tényleg egy könyvbe ennyi mindent nem lehet besűrűsíteni.

Túl tömör lett volna és élvezhetetlen.

Így hogy sorozat lett belőle, és ki tudott teljesedni az írónő, és sok minden kérdésre választ adott, és a szálakat is elvarrta. Így lett tökéletes ez a pszicho-thriller.

Őszintén mondom, hogy csak erős idegzetűeknek és szigorúan csak felnőtteknek ajánlanám, abból is inkább a 20-25 év feletti korosztálynak.

Nem csak a tartalma miatt, hanem az értelmezése miatt is. Nem egy leányregény ez, amely más zsánerben van megírva, mint a romantikus regények. Ez ennél sokkal összetettebb. Még nekem sem ment egyszerre az egész sorozat elolvasása, mert megviselt.

Kellett hagynom 1-1 rész között kisebb nagyobb szüneteket. Nem csak a nehéz téma miatt, hanem az értelmezése miatt is. Sokszor elgondolkoztatott a történet. Volt, hogy azon kaptam magam, hogy elgondolkoztam én mit tettem volna Olívia helyébe. Mikor roppantam volna össze végleg?

Mert az egy dolog, hogy sokunkkal kegyetlen az élet, sors vagy karma. Hívja mindenki ki minek akarja. De ha van mellettünk valaki, vagy valakiért erősnek kell lennünk az már segít nekünk. Ezt megmutatja ez a történet is.

Viszont tényleg úgy érzem, hogy vannak nehezebb életű emberek is mint mi. Akik semmiről nem beszélnek, vagy nem is beszélhetnek. Ezzel is megóvva a saját maguk és a szeretteik életét.

Na térjünk csak rá a történetre végre. Tudom kicsit elcsapongtam, de ez még mind a könyv hatása.

Olivia Fox naplója nem egyszerűen csak egy történet, amely kikapcsolja, szórakoztatja az olvasóit, sőt el is gondolkoztatja. Ez sokkal összetettebb, mert tanít is mellette, és még a tudat alatt is arra készteti az embert, hogy változzon, vagy lépjen valamerre az életébe. Hiszen semmit sem adnak ingyen, mindenért meg kell harcolni.

De ami számomra a legnagyobb tanulság volt ebbe a történetbe, az a családi kapcsolatok. Nem csak szülő és gyermek közt, vagy férj és feleség közt, esetleg testvérek közötti kapcsolat. Hanem alapból a rokonok, barátok közti kapocs volt az, ami megfogott.

Maga a történet fordulatos, izgalmas, meglepetésekkel teli. Egy unalmas percet sem nyújt az embernek. A karakterek szépen ki vannak dolgozva. Van aki hamar az ember szívébe lopja magát, de van olyan is, akit az egész történet végéig utálni fog.

Az írónőn eme történetén látni a fejlődést ezen a téren is. Tetszett az, hogy szinte az utolsó rész utolsó mondatáig sosem lehet tudni, hogy ki kicsoda is igazán. Utána is kell pár óra vagy nap, még összeáll a kép.

A szavaknak és a mondatoknak, elszólásoknak hatalmas szerepe van a jövőbe nézve. Soha sem tudhatod ki a jó, a rossz vagy az áldozat. Az események furfangos szálakon keresztül vannak mozgatva. Sokszor esett le az állam, hogy most mi van, mi történik.

Ki él és ki halt meg? Ki milyen kapcsolatban áll a másikkal? Rengeteg kérdés de fog megfordulni az olvasók fejében. De vajon válasz is van ezekre a kérdésekre, amelyre kíváncsi az ember? Kiderül a történetből minden.

Jó szórakozást!

Sütő Éva hivatalos oldala

Helma Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sütő Éva: Olivia Fox naplója

Szeretném elsősorban a töretlen bizalmat megköszönni Sütő Éva írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és a Helma Kiadónak . Hálás vagyok nekik, hogy...