2023. január 28., szombat

Benkő Tímea: Tanári

Szeretném megköszönni Benkő Tímea írónőnek a lehetőséget, hogy elolvashattam legelső megjelent könyvét, a Tanárit. Olvasás közben sok régi emlék jelent meg a lelki szemem előtt. Hiszen, aki ezt a kötetet elolvassa, annak sok olyan emlékkel fogja eszébe jutni, amiről azt hitte rég elfelejtették.

Benkő Tímea:
Tanári

Tartalom:

Tolnai tanárnő két lábbal áll a földön, magabiztosan, s természetéből adódóan szenvedélyesen végzi a dolgát otthon és munkahelyén, egy magyar gimnáziumban. Úgy érezzük, mindenki csak nyerhet vele: a tanítványai, a munkatársai, a főnöke, a férje, a gyermekei, hiszen leleményes, talpraesett, művelt, okos és szellemes, ráadásul úgy tűnik, energiája kimeríthetetlen. Ki ne szeretne ilyen rendezett családban élni vagy ilyen szellemileg szabad iskolába járni? Az idill azonban addig tart, míg hirtelen ki nem húzzák lába alól a talajt. Bár szerencsére élvezi családja támogatását, egyedül kell eldöntenie, hogyan tovább – mert hiszen nem másnak, tanárnak született, erre tette fel életét. De van-e élet az iskolán túl is? S ez korántsem költői kérdés. Még csak nem is tanári.

Vélemény:
5/5

Az olvasó, amikor ezt a könyvét kezébe veszi, úgy érzi majd, hogy kicsit visszarepül a múltba. Oda, ahol még ő maga is kisdiák volt.
Jó volt kicsit nosztalgiázni a múltban. Így felnőtt fejjel jobban megértem a tanárainkat, igaz akkor más most a rendszer, mint most, de az akkori tanároknak is volt életük és családjuk.
A tanári című regény betekintést enged egy tanár életébe és azzal együtt a minden napos problémáiba.
Érdekes volt olvasni Tolnai tanárnő életéről. Volt hogy vele együtt nevettem vagy sírtam. Sok mindenen elgondolkoztam, sőt próbáltam magam az ő helyébe képzelni, ami nem volt könnyű. Külön érdekessége a regénynek az, hogy az írónő tudja, hogy miről is ír, hiszen ő maga is tanár. Úgy érzem, hogy ezzel a történettel szeretné megmutatni az olvasóknak azt, hogy ők is emberek, akiknek családjuk és nehézségeik vannak.

Az írónő stílusa könnyed és humoros. A történet csak úgy olvastassa magát. Az olvasókból többfelé érzelmet hoz ki a történet, de mind közül talán a legerősebb az együttérzés.

Sok útravaló és mondanivalót épített bele Benkő Tímea írónő a könyvébe.
A regény borítója nem adja igazán vissza a mondanivalót, de mégis sokatmondó. A borító érdekessége még az is, hogy az egyik volt diákja készítette számára.
Ami érdekes és tanulságos volt az a összmunka, ami minden nehézség ellenére is megvolt a karakterek közt.
Tolnai tanárnő a regény végére döntés előtt áll. De vajon hogyan dönt? A szív vagy az ész az erősebb? Mennyit bír ki egy tanár a mai világban? Mikor mondja azt, hogy elég? Milyen élet várhat egy tanárra, ha úgy dönt elég?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Benkő Tímea írónő regényébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...