2023. február 12., vasárnap

Szántó Edit: Lelkem titkai

Szeretném megköszönni Szántó Editnek a lehetőséget, hogy elolvashatta első regényét, amely Lelkem titkai címet viseli. Ez a történet bemutatja az olvasónak, hogy milyen az, amikor egy nő őrlődik magába. Milyen gondolatok, érzelmek mennek végbe benne.

Szántó Edit:
Lelkem titkai
Tartalom:

Egy középkorú családanya, aki kénytelen szembenézni az öregedés egyre szaporodó jeleivel, a lassan felnőtté érett gyerekek nevelésének sajátos problémáival, a hosszú kapcsolatban kissé ellaposodott házasság enerváltságával, s a vezető és beosztott közötti viszony esetenkénti kemény kihívásaival.
A mindennapok örömeinek és gondjainak, kis gikszereinek és nagy problémáinak, a csüggedés és felülemelkedés sajátos libikókájának játéka ez, ami persze nem mindig játék: néha megnevettet, de néha életre-halálra megy.
Vajon helyt lehet-e állni a családban és a munkahelyen egyaránt úgy, hogy közben az embernek ne kelljen feladnia a saját belső értékrendjét, az önmagával és a környezettel szembeni morális elvárásait? És hogyan valósítható meg mindez, ha váratlanul felbukkan a hajdani nagy szerelem is…?

Véleményem:
5/4

Egy olyan regényt olvashattam most, ami eléggé távol áll tőlem témában és műfajában is.
Olvasás közben ugyan bepillantást nyerhettem egy család életében, és megismerhettem a történéseket a főhősnő gondolatai alapján. Számomra úgy tűnt mintha egy naplót olvasnék, kevés párbeszéddel.
Sok filozófiai kérdést boncolgat, sőt voltak pillanatok, amikor kicsit ugráltunk az időbe. A történet a 80-as és a 90-es években játszódik.
Volt olyan a visszaemlékezéskor, hogy kicsit ugrált az írónő az időbe és engem ez kicsit zavart. Mert egyik mondatában még a múltban jártunk a következőben a jelenbe találtuk magunkat, és aztán újból a múltban.

Viszont, akik szeretik a naplóregényeket azoknak ajánlott elolvasni. Hiszen sok olyan témákat boncolgat az írónő, amely egy átlag nőt foglalkoztat nap, mint nap. Ilyen pl: a család, a jövő, az anyagi helyzet megoldása, munkahelyi problémák megoldása és elfogadása stb.
Viszont a történet tartogat az olvasóknak meglepetéseket is.
Őszintén bevallom lassan haladtam az olvasással, de számomra is rejtett tanulságot.
Voltak olyan kérdések is, amelyeket boncolgatott az írónő, ami engem is érdekelt, mivel nekem is az eszembe jutott már egy párszor.
Ilyen pl:
Hogy mondanád el a szeretett félnek, hogy a láng, ami eddig lobogott kihunyt? Milyen következménye lehet, ha két olyan ember szeret egymásba, akiknek családjuk van? Meddig lehet ezt eltitkolni?
De, hogy igazából miről is ír az írónő?
Arról, hogy mennyire nehéz megvívni a harcot önmagunkkal, amikor az életünk és a családunk élete is tele van problémákkal. Olyan helyetekkel, amelyek nehézségeket okoznak a mindennapokba. Nehéz döntést vajon meglehet egyedül is hozna?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pigniczki Ágnes: Csivi-Csirri mesék

Szeretném megköszönni Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és Pigniczki Ágnesnek , hogy lehetőséget biztosítottak nekem, hogy elolvasha...