2023. április 1., szombat

Egy csésze kávé Bombicz Judittal

Most egy újabb Egy csésze kávé cikket hoztam nektek, amelyben ezúttal Bombicz Judit meseírónővel beszélgettem. Ahogyan már az előző cikkben is említettem, szeretném nektek bemutatni azt az embert, akit én ismertem meg. Hiszen egy író nem csak író, hanem anya, feleség, gyermek, ember, dolgozó. Erre egyik legjobb példa a magyar Tündérkeresztanya, aki imádja a gyerekeket és a mesék világát. De a mesék mellett verseket, novellákat is ír, és egy fantasy regényen dolgozik.

kép forrása: Bombicz Judit facebook oldala

Eddig három mesekönyve jelent meg:
1. Mesék elalvás előtt
2. Csodák Könyve
3. Mesevarázs

Minden kötetében több mese szerepel, és ami az érdekessége, hogy mind tanulságot rejt magában. Az ötletei végtelenek, mindig előáll valami újjal.

A tehetséget az íráshoz a lánya is örökölte, akinek eddig két verseskötete jelent meg, amelyben sokféle vers található.
Az írónővel már évek óta tartom online a kapcsolatot, de először személyesen csak tavaly októberben találkoztunk, a könyvfesztiválon.

Ez azért érdekes, mert nem messze lakunk egymástól, és különböző okokból mégsem jött össze ez a találkozó. Az írónő közvetlen, aranyos és rettentően segítőkész. Szeret az olvasókkal kommunikálni. Ahogy másoknak, úgy neki is fontos a visszajelzés, de mivel az ő célcsoportja, akiknek ír, nem mindig tud visszajelzést adni, ezért is fontos, hogy a felnőttek tegyék meg helyettük.

A mesék már régen is fontos szerepet játszottak az életében, hisz rengeteg mesét olvasott. Lánya születése után saját meséket talált ki gyermekének, később pedig ezeket vitte papírra.

Egyszer megkérdeztem tőle, hogy számára mit adnak a mesék, és ő azt válaszolta nekem, hogy kikapcsolódást, tanulságot, emlékeket és szórakozást. A magyar Tündérkeresztanya mesék nélkül nem tudná elképzelni a világot. Felnőtt fejjel azt vallja, hogy a mai világban, ahol sok szörnyűség történik, fontosak a mesék a gyermekek számára. Ő mesék formájában próbálja azt elmondani a gyermekeknek, hogyan is lehetne jobbá tenni a világot. A szereplői legtöbbször erdei állatok, tárgyak vagy növények. De vannak emberi szereplőkkel íródott meséi is.


kép forrása: Bombicz Judit facebook oldala

Bombicz Judit minden hónapban elindít egy nyereményjátékot, amely közkedvelté vált, mert nem mesekönyvet, hanem saját mesét lehet nyerni. Hogy ez mit jelent? A szerencsés nyertes saját magáról, gyermekéről, unokájáról nyerhet egy olyan mesét, amelyet személy szerint az írónő csak nekik/róla ír meg. Ezzel is személyessé téve az ajándékot.

De ez nem minden, aki nem akarja a szerencséjére bízni a dolgot, az akár saját mesét is rendelhet gyermekének, unokájának, keresztgyermekének vagy bárkinek családi és baráti körből egyaránt.
Elárulom nektek, hogy most új projektbe szeretne belevágni az írónő, ez pedig a hangoskönyv. Ezzel segítve két célcsoportot is, az egyik a látássérültek és vakok, akiknek sajnos nincs lehetőségük elolvasni a csodás és tanulságos történeteket. Épp a hangoskönyv segíthet nekik ezen, hiszen így nem maradnának le róla, ha már nem olvashatják, akkor legalább meghallgathatják azt. És a mesék által egy általuk kreált kis világba elmenekülhetnének. A másik célcsoport azok a gyermekek, akik szüleinek kevés idejük van. Ez is egy jó mód lehet lefoglalni a kicsiket, mert míg a gyerekek hallgassák a mesét, a szülő csinálhatja a dolgát.

De ki is valójában a mesék Tündérkeresztanyja? Egy olyan nő, aki anya is egyben. Egy ember, aki ugyanúgy, mint minden ember, harcol egy jobb világért. Egy nő, aki dolgozik. Egy mesemondó, aki blogot vezet, hogy némelyik meséjét ingyen elolvashatják azok a gyermekek, akik már tudnak olvasni, illetve a szülők el tudják olvasni a kisebb gyermekeknek. Tündéri ember egy közvetlen, csupaszív lélek, aki imádja a gyerekeket és az állatokat. Van egy csoportja facebookon ahol nem csak a saját írásai olvashatóak, hanem másoké is. Olyan szerzők is megoszthatják műveiket, akik csak hobbiból írnak, és őszintén véleményezik egymás műveit. Olvashatóak ott novellák, versek, mesék, mondókák, élmények/emlékek.
A csoport lényege az összefogás és a segítségnyújtás.
Bombicz Judit egy olyan ember, aki sok embernek segít, cserébe csak őszinteséget, barátságot és kis segítséget kér. Ami érthető is, hiszen valamit valamiért elvet követi minden ember.
Szóval, ha van kisgyermekes ismerősöd, családtagod, barátod esetleg neked vannak gyermekeid, keresd fel az írónő facebook oldalát, esetleg a blogját, és böngéssz ott. Ha van lehetőséged rá, vedd meg a könyvét, és olvasd el akár te magad is. Mert hidd el, felnőtt fejjel jobban meg fogod érteni azt, amit ő ír, és kicsit, még ha csak pár percre is, újra gyermek lehetsz.
Csak visszajelzést kér cserébe, ami szerintem nem nagy dolog. Hagyj magad után nyomot, ha olvastál tőle, akkor moly.hu-n, facebook oldalán esetleg a blogján.

Ha pedig meg is ismered őt, rájössz, hogy egy nagyon aranyos és kedves ember. Tehát a magyar Mesemondó Tündérkeresztanya nem más, mint Bombicz Judit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...