2023. július 5., szerda

Interjú: Kayra B King írónővel

Szeretném megköszönni Kayra B King írónőnek, hogy elfogadta a felkérésemet az interjúval kapcsolatban, és válaszolt a kérdéseimre. Az írónő dark romance fantasy zsánerben ír. Tavaly jelent meg első regénye a Chaos, idén pedig jön a folytatása, amely az Order címet viseli. Ez egy 12 részes sorozat második kötete, ahol kedvenceink visszatérnek hozzánk.


Hogyan csöppentél bele az irodalom világába? Mióta írsz, illetve olvasol?

Kayra: Nagyjából 14 éve kezdtem csak olvasni aktívan, és elég gyorsan jött az írással kapcsolatos érdeklődésem, így emiatt az olvasás háttérbe szorult, hogy a sorozatra tudjak fókuszálni.

Honnan inspirálódsz a legjobban? Mi tölt téged fel?

Kayra: Többnyire a környezetem inspirál, az, ami körbe vesz, de rengeteg zenét hallgatok, amik szintén szoktak segíteni, például a hangulat megteremtésben.

Ahogy a bevezetőbe is elárultam 12 részesre tervezted az Ezüst és Vér sorozatot. Mit gondolsz, nem vágtad kemény fába a fejszédet? Miért pont 12 rész?

Kayra: De egyértelműen nagy fába vágtam a fejszém, de nem hiszek abban, hogy az álmok túl nagyok lennének, csak valamihez kicsivel több időre van szükség, hogy megvalósítsuk. A 12 egy mágikus szám, lehet nekem is szerencsét hoz.

A regényedben feltűnnek a rúnák és a jelentéseik. Szándékosan építetted köréjük ezt a fantasy sorozatot?

Kayra: Igen. Az Ezüst és Vér világa a norvég/viking mitológiára épül, így sok viking rúna került a könyvbe, többek között a borítón is ezek láthatóak. Míg a fedlapon egy vámpír rúna a Vegvísir látható, addig a hátlapra vérfarkas rúnák kerültek.



Azt mindenképpen el kell ismernem, hogy nem mindennapi Vérfarkasos és Vámpíros történetet írtál. Az első részben már betekintést nyerhettünk a regényed sötét világába, és mellette megismerhettük a romantikus részed is. De meséd el nekünk, kérlek, miért pont vámpírok és vérfarkasok? Mi ösztönzött, hogy ebbe az irányba indulj el?

Kayra: Amikor nagyjából 13 évvel ezelőtt elkezdtem írni ezt a történetet, akkor ezek a könyvek nagyon felkapottak voltak, és ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor mindig is közel álltak a szívemhez ezek a mítikus lények. 

Hogy érzed, mennyire van kereslet az ilyen regényekre, mint a Chaos és az Order? Mert nem elég, hogy fantasy világot mutatsz be, amit te magad alkottál, hanem a dark romance alzsáner is megjelenik benne.

Kayra: A visszajelzések alapján mondhatom, hogy igenis van kereslet ezekre a könyvekre. Nem mindenki szereti a habos, rózsaszín szerelmi történeteket. Természetesen ezekkel sincsen semmi gond, de a dark romance egy teljesen más élményt nyújt az olvasónak, én pedig szeretem feszegetni azokat a határokat.


Mit gondolsz, hogyan lehetne változtatni a mai könyvpiacon? Te mit változtatnál meg?

Kayra: Szeretném, ha a magyar írók több lehetőséget és teret kapnának. Több olvasó nyúlna előítéletek nélkül a magyar szerzők könyveihez.

Próbáltál már más zsánerbe is írni? Vagy tartogatsz a sorozaton kívül az olvasóidnak bármilyen meglepetést?

Kayra: Ez legyen meglepetés. 

Ha lehetőséged lenne a kedvenc íróddal egy asztalhoz ülni, mit kérdeznél tőle?

Kayra: Nem a kedvenc íróm, de J. K. Rowling-tól szeretném megkérdezni, hogy milyen tippjei vannak arra, hogyan engedje el kedvenc szereplőit egy hosszú sorozat megírása után?


Mit gondolsz, hogyan lehet a mai fiatalsággal megszerettetni az olvasást? Melyik lenne az a 3 könyv, amelyet ajánlanál nekik?

Kayra: Én azt gondolom, mindegy mit olvas valaki, amíg olvas. Azonban íróként fontosnak tartom elmondani, hogy amit ma mi írunk, az a jövő nemzedékét neveli és tanítja. Nekik írunk.

+1
Mit üzensz az olvasóidnak?

Kayra: Elsősorban azt, hogy köszönöm, hogy vagytok és olvastok. Szeretik azt, amit képviselek, és töretlen támogatásukról biztosítotok szüntelen. Kijelenthetem, hogy szerintem nekem vannak a legcsodálatosabb olvasóim, és nem lehetek elég hálás értetek. Éljen a rionizmus!

Kayra B King hivatalos oldala

NewLine kiadó








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...