2023. szeptember 30., szombat

Ryah Black: La nostra famiglia

Szeretném megköszönni a MKMT Mozgalomnak, a Helma Kiadónak, Sky S. T. írónőnek és Ryah Black írónőnek, hogy lehetőséget biztosítottak számomra arra, hogy elolvashassam az első regényét, amely La nostra famiglia címet viseli. Ebben a nem mindennapi kötetben amelyet most az olvasó a kezében tart, két kisregény szerepel. Az írónő a saját egyedi módján próbálja bemutatni az olvasóknak a maffiát és annak mindennapjait.

Ryah Black:
La nostra famiglia


Tartalom:

Szicília, Olaszország ékköve, de mégis a mocsok uralja, a La Nostra Famiglia székhelye.

Constance mindig abban a hitben élt, hogy a tökéletes házasság titka a szerelem. Az ő csodálatos és gyönyörű édesanyja is erre nevelte, aki sajnálatos módon meghalt évekkel ezelőtt. Az apja, a fiatal lányt most egy olyan szituációba kényszeri, ami miatt muszáj fejet hajtania. Vajon Constance megtalálja a szerelmet a forró Szicíliában?

Flavia egy csúnya szakitás után a testvérével és a barátnőikkel a spanyol tengerpartra utazik kikapcsolódni. Ott viszont megismerkedik a jóvágású Jorge-val, aki felperzseli a fiatal lány testét. Ám fellobbanó vágyat a hazugságok hálója darabokra zúzza, de a fiatal lány nem szomorkodik sokáig, hisz megacélozza magát és egy veszélyes mosolyban megtalálja az igaz szerelmet.

Vélemény:

Mostanában elég sok első könyves írónővel találkozom a magyar könyvpiacon, aki egyedi módon próbálja az olvasók elé tárni a maffia világát. De ez sajnos nem mindig sikerül elég ismeret vagy kutatómunka nélkül. De jó látni, hogy sok fiatal próbálkozik.
Rayh Black írónő a sajátos nézetével és az ő általa írt alapismeretekkel állt neki megírni ezt a kötetet, amelyben egy család életét mutatja be.
Az első részben megismerhetjük a La nostra família fejének az élre kerülését és azt, hogyan ismerte meg a feleségét. A regény könnyen olvasható. Egyszerű szavak mellett a mai fiatalok által használt és kedvelt szlengek is megtalálhatóak a regényben.

A könyv érdekessége még, hogy olasz kifejezésekkel is találkozhat az olvasó. Aki figyelmesen olvas, az észreveheti azt, hogy az írónő szépen leírja, hogy milyen épületbe kell majd élnie. Sokat hallani arról, hogy az olaszok milyen barátságos és nyitott emberek, ezt nagyon jól demonstrálja is az írónő. (Viszont vannak tartományok, ahol inkább zártabban vagy zárkózottabban élnek az emberek, mint pl.: Szicília)

Ryah fiatal kora ellenére próbálja a kapcsolatokat is a saját nézetén keresztül bemutatni az olvasónak. Mert ugye azt tudni kell, hogy minden generáció másképpen éli meg ezt.

A szereplőknek nincs könnyű élete, több nehézséggel is szemben találják magukat. Viszont a megszokott harcok, problémamegoldások nem a megszokott mederben zajlanak.

Ezt azért is fontos megemlítenem, mert a túlzott hiszti, ami ilyenkor várható vagy a viták elmaradnak. Ezt is sajátos módon oldotta meg az írónő. Érdekes látni, hogy hogyan is látják, és hányféle módon tudják elképzelni azt, hogyan lehet megoldani egy-egy problémát.

Még az első részben az írónő éppen csak betekintést enged ebbe a világban, addig a második rész már a maffia családokkal foglalkozik. Sőt a második részben már a Spanyol maffia is helyet kap. Érdekes olvasni és látni azt, hogy mennyire hasonlónak vagy különbözőnek képzeli el ezt a két más világot. Mert valljuk be, a maffia mindenhol másképpen működik, annak ellenére, hogy sokszor azonos a célja. Az érdekessége a második résznek az, hogy az első részből megismert pároknak a gyermekeit mutatja be.

Itt az írónő próbálja bemutatni a szerelmi csalódást és átadni az olvasónak azt az érzést, amit a szereplő érezhet. De a leginkább azt próbálja meg bemutatni, hogy nem érdemes mindenkinek hinni. Megmutatja azt is, hogy egy nő, aki sokszor csalódott, hogy lesz erős és áll egy család élére.

Szóval sok érdekességet rejt magában ez a regény. Megéri elolvasni, hisz az ember mindig megtudhat vagy megtanulhat valami újat. És ne feledjük el azt sem, hogy a fiatal íróké a jövő könyvpiaca.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...