2023. október 10., kedd

Erberling Judit: Vers a tengerben

Néha elkap a vágy, hogy kilépjek a korfontzónámból, és ne csak regényeket, meséket olvassak, hanem verseket is. Hiszen ezek is ugyanolyan kikapcsolódást nyújtanak, mint a regények. Igaz rövidebbek, tömörebbek, de ugyanúgy lehetnek szórakoztatóak, mint a regények. Sokszor tanulságosak és teli vannak élettel, érzelemmel. Így éreztem én, mikor letettem Erberling Judit: Vers a tengerben című verses kötetét.

Erberling Judit:
Vers a tengerben



Tartalom:

Erberling Judit első verseskötete igazán hű a címéhez. Hiszen, ahogy a tenger is végtelen, úgy végtelen az emberek lelkének mélye is. A Vers a tengerben pedig egy-egy versnyi bepillantást enged a lélek és a gondolatok végtelenségébe.

S ahogy olykor a lélek is összegabalyodik és különböző mintákba, formákba rendeződik, úgy ebben a kötetben is, nem szabályos témákra bontva követik egymást a versek.

Izgalmas utazás a gondolatok világában.

Vélemény:

Nehéz úgy írni egy verses kötetről, amelyben ennyi érzelem, emlék, vágy és vágyakozás van, hogy ne vigyem bele a saját gondolataimat. Egy regényről írni sokkal másabb, mint egy versekkel teli könyvről. Judit nem csak a rímekkel harcol, hanem engem a múltba is repített. Azon vettem észre magam, hogy hol mosolygom, hol pedig a könnyeimet törölgetem.

Vannak olyan művei, ami engem nagyon szíven ütött, ilyen a megemlékezéses versei. Ezeket csak az tudja megérteni tiszta szívből igazán, aki veszített már el számára nagyon fontos embert. A gyász feldolgozásának és az emlékek megtartásának egyik legszebb formáját találta meg a verseiben az írónő. Hiszen egy regényt ajánlhatunk egy élő vagy holt szerettünknek, de egy vers, ami róla szól felbecsülhetetlen. Így is rengeteg szebbnél szebb verse van az írónőnek. Olyanok, amelyek a gyerekkort, kamaszkort vagy épp az első szerelmet idézik fel az olvasókba.

A versek a szív és a lélek gondolta. Egy más műfaj, tele érzelmekkel. Egy rövidebb vagy hosszabb műben ott lehet egy élet, egy év vagy egy hónap, egy nap emléke.

A vágyakozás, a megemlékezés, a gyász, a vágy, a szerelem és még ezer egy érzelem melyet át akar adni az írónő a Vers a tengerben című művében, csak azoknak szól, akik a sorok mögé is tudnak nézni. Hol mosolyt varázsol az arcokra, hol könnyeket csal a szemekbe. De garantáltan érzelmeket vált ki.

Aki szereti a verseket, annak nagyon ajánlom Judit verses köteteit. Hiszen a léleknek kell a megnyugvás, a szívnek a szeretet, az embernek az emlékek és álmok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...