2023. október 3., kedd

Lione Stanislav 5 tény amiért érdemes olvasni tőlem

 5 tény, hogy miért olvass tőlem? című cikksorozat első részét hoztam el most nektek. Ennek a cikksorozatnak az lesz a lényege, hogy a szerzők/írók/költők 5 pontban írják le az olvasóknak, hogy miért is érdemes olvasni tőlük. Ezt azért találtam ki, mert egy kis önképet alkothat magáról az író, hiszen nem csak írói, olvasói szemmel is meg kell vizsgálnia a művét. Mi az, amit érdemes kiemelni, ami miatt más, mi az, ami miatt én is szívesen olvasnám a regény. De nem is húzom tovább a szót. Mai írónk nem más, mint: Lione Stanislav, akinek a Csillagom című spirituális-fantasy regénye jelent meg 2022-ben.


5 Tény amiért érdemes olvasni tőlem:

1. Mese felnőtteknek: Ha felnőtt létedre szereted a meséket, akkor a Csillagom a te könyved. Az esetleges spoilerveszély miatt nem részletezném, miféle meséről is lenne szó, de annyit elárulok, hogy akár a Disney is feldolgozhatná. Valaki úgy fogalmazta meg, hogy olyasmi a regény, mintha egy fonóban elmesélt történet lenne. Kicsit népies, kicsit modern, és olykor kicsit explicit is. Mindenesetre azt mindenképp megjegyezném, hogy bár fantasy, de nem a szokványos középkori környezetben játszódik.

2. Pszichológia: Ha érdekel a történetek lélektani vonala, a szereplők kognitív disszonanciája és annak feloldása, akkor ajánlom a Csillagomat. Olvashatsz benne néhány nehezebb jelenet is, mert ez a történet egy trauma megéléséről is szól. Azt szoktam mondani, hogy a lélek fejlődésének útja nemcsak lágy világzenére táncolgatásról és füstölőégetésről szól, hanem néha hörgős-vérhányós death metál is. Pont, mint az élet. Egyszer fent, egyszer lent. Hogy miként reagálunk erre, az az igazi kérdés.

3. Különleges szerelem: A Csillagomban romantikát is találhatsz, ám ezt sem a szokott módon tálalom. Ebben a történetben nem a rosszfiút szelidíti meg a jókislány, hanem valahogy éppen fordítva. Többrétű dilemma is áll a főhőseink útjába: mi az, amit a köztük lévő kapcsolatban megtehetnek, és mi az, ami tabunak számít, illetve hogyan alakítják a körülmények a kapcsolatukról való vélekedésüket.

4. Filozófia: Ha érdekelnek a keleti kultúrák bölcseletei, akkor bátran vedd le a polcról a Csillagomat. Ez nem egy szokványos fantasy, kevés az akciójelenet, mert inkább a lelki megélésekkel foglalkoztam, a szereplők közti dinamikával, a tanult bölcsességek és képességek integrálásával, és természetesen a filozófia bemutatásával, hiszen a történet folyamán a főszereplővel együtt ismerjük meg a világot, a táltosok rendszerét és a mágia működését.

5. Humor: És hogy ne csak komoly dolgokról essen szó, ha szereted a humoros stílust, a Csillagom lehet számodra szórakoztató is. Igyekszik nem túl komolyan venni magát, hiszen a főhősünk egyik legfontosabb túlélési eszköze a humor és az önirónia. Szereplőink esendőek, ám képesek tanulni a hibáikból, és nevetni magukon. Ahogy Anna mondja: "Mert a pillanat szentsége csakis vidámsággal válhat igazán teljessé."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sky S. T.: Most főzünk vagy dumálunk?

Hatalmas köszönettel tartozom Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és minden részvevőnek, aki közreműködött a könyv létrehozásában. Leh...