2023. november 22., szerda

Tokody Klára 5 tény amiért érdemes olvasni tőlem

 5 tény, hogy miért olvass tőlem? című cikksorozat újabb részét hoztam el most nektek. Ennek a cikksorozatnak az lesz a lényege, hogy a szerzők/írók/költők 5 pontban írják le az olvasóknak, hogy miért is érdemes olvasni tőlük. Ezt azért találtam ki, mert egy kis önképet alkothat magáról az író, hiszen nem csak írói, olvasói szemmel is meg kell vizsgálnia a művét. Mi az, amit érdemes kiemelni, ami miatt más, mi az, ami miatt én is szívesen olvasnám a regény. De nem is húzom tovább a szót. Mai írónk nem más, mint: Tokody Klára, aki a gyermekekkel a mondákat, legendákat mesék formájába szeretteti meg és adja tovább. A szívéhez legközelebb a Balatoni mondák állnak. 

5 Tény amiért érdemes olvasni tőlem:

1. Velem megismerheted a Balaton ismeretlen - mesés - világát.
Te hány balatoni mondát vagy legendát ismersz? Amikor valakitől ezt megkérdezem, általában a balatoni kecskekörmöt és a tihanyi visszhangot említik. Pedig a Balaton ennél sokkal többet nyújt. Rengeteg mesebeli lény lakta a környéket egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Nagy Theodosius római császár és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek. Ebbe a varázslatos balatoni világba repít a 48 mondát és legendát összegyűjtő Csodák tava című könyvem: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás. 

2. Tudtad, hogy a Balatonnál is éltek szirének? És hogy a badacsonyi vulkán egy szerelem miatt aludt ki? Tudtad, hogy az egyik monacói hercegné elhagyta a férjét, és inkább Keszthelyt választotta?
Csupa olyan izgalmas történetet olvashatsz a Csodák tavában, amiről eddig talán soha nem is hallottál: A Keszthelyi-hegységben például olyan vadleányok éltek, akiknek derekán egyetlen kendő volt, a keblüket csak az aranyhajuk fedte, szerelmes énekükkel pedig elcsábították a halászlegényeket a Szerelemdombra, utána soha senki nem hallott felőlük. Vagy említhetjük Krisztus urunkat is, aki többször megfordult a Balatonnál, első ízben kisgyermekként, amikor szamárháton Betlehemből Egyiptomba menekült. Eközben pont útbaesett Zamárdi (előttetek van a térkép, ugye? :-)), és a gyermek Jézus lábnyomát és a szamár patájának nyomát mind a mai napig látni lehet a Szamárkövön, amiről állítólag Zamárdi a nevét kapta. A fent említett monacói hercegné pedig elhagyta Albert trónörököst, feleségül ment Festetics Taszilóhoz, és 42 éves házasságuk során felvirágoztatták Keszthelyt


3. Mikor érünk már oda? Fáj a lábam! Éhes vagyok!
Ismerősek ezek a mondatok? Minden kirándulást meg tudnak mérgezni, de egy kis trükkel mégis túl tudunk ezzel jutni. Ez pedig nem más, mint a mese. Csodák tava című könyvemben a balatoni tanúhegyek, várak, nevezetességekhez kapcsolódó mondákat is bemutatom. Mennyivel izgalmasabb a kirándulás a Rezi várba, ha közben megbízzuk a gyerekeket, hogy keressék a kapzsi várúr, Pethő kővé vált pénzét! Simán el lehet terelni a figyelmet a fájós lábról, ha elmeséljük a gyerkőcnek, miért némák a békák Törökkoppányban (spoiler: Szent István keze van a dologban). Ha pedig fagyiért nyúz a gyerek Tihanyban, pedig már kapott kürtőskalácsot és vattacukrot, akkor sétálj oda a faágyúhoz, és meséld el a rettenetes háború (:-)) történetét, mely Füred és Tihany között zajlott. Ehhez persze nem árt, ha a hátizsákban ott van a Csodák tava című balatoni monda- és legendagyűjteményem.


4. Titkos könyvtár a somogyvári kút mélyén, balatoni vihar, kukorica-tengeralattjáró Szöszmösz hajósinassal - már apróságok is megismerhetik mesekönyvemmel a Balatont és a keletkezéséhez kapcsolódó egyik mondát.
A Mina és Vidi az óriások nyomában című meseregényemben két fonyódi tündér ered egy régi balatoni monda nyomába, ami az óriásokhoz köti a Balaton keletkezését. A két fonyódligeti tündér útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött miközben egy különös tihanyi bölcset keresnek, víz alatti barlangba merülnek le a kukorica-tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról! (Ezt persze most nem spoilerezem el :-))

5. Dr. Prof. Szúnyoghy Szókratész felfedi Veszprém titkait!
Veszprém felfedezése is rengeteg izgalmat rejt, ha az én könyvemmel teszitek. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa megbízásából készült könyvemben rejtvények, mesék és Elek-Varga Viktória elbűvölő rajzai teszik alsós gyerekek számára még különlegesebbé a veszprémi városnézéseket. Miért hívják Veszprémet a királynék városának? Hova lett Gizella koronája? Melyik betyár raboskodott a Várbörtönben? Melyik ősállatokat rejti a Halagút? Hogy hívták a Veszprémi Állatkert híres-nevezetes csimpánzát? Mindez kiderül a "Kalandozások a királynék városában" című könyvemben. A veszprémi Tourinform irodában éritek el, vagy innen is le tudjátok tölteni:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ella Steel: Sors-döntő (Sors I.)

Most egy olyan könyvről szeretném elmondani a véleményemet, amelyet többször olvastam már. Eddig 2x lett bővítve Ella Steel: Sors-Döntő (Sor...