2023. december 14., csütörtök

K. Kormos Noémi: Gesta Fuvarorum

 Szeretném megköszönni Sky S. T. írónőnek, az MKMT Mozgalom vezetőségének és K. Kormos Noéminek, hogy a bizalmukba fogadtak, és lehetővé tették nekem, hogy elolvashassam K. Kormos Noémi legújabb regényét a Gesta Fuvarorumot. Ez a regény tulajdonképpen útinaplónak mondanám, amely egy hónap eseményeit foglalja magába, az írónő a saját élményeit írja le.

K. Kormos Noémi:
Gesta Fuvarorum


Tartalom:

Monaco, Verona, Callais, Barcelona, Marseille, Prága, Southampton… Ki ne szeretné bejárni a Földnek minden táját? De mi van akkor, ha a „világjárás” egyben munka is? És nem elég, hogy dolgoznod kell, de utastársad az „oldalbordád”?
Nem hagyományos útinaplót tartasz a kezedben, kedves Olvasó! Ha a megszokott útleírásokat keresed, felejtsd el! Ebben a könyvben nem a kedvelt turistaparadicsomokat mutatom be neked, hanem az országutak vándorainak kalandos, izgalmas, de cseppet sem könnyű életét. Lesz itt minden: főzés kamionfülkében és platón, gumicsere az autópálya közepén, versenyfutás az idővel, nyaktörő utak, „munkás romantika”, csodálatos tájak és kevésbé csodálatos gyártelepek. Utazás kompon, vonaton, de leginkább tizenkét keréken.
Két ember összezárva egy kamionfülkében, egy hónapon keresztül. Vajon mi sül ki belőle? Egy biztos: olvasás közben egy percig sem fogsz unatkozni! Tarts velem, és nyerj bepillantást a kamionosok izgalmas, kalandokkal teli életébe!

Véleményem:

Először az írónő nevével és stílusával a Roxi kutya naplójában találkoztam. Akkor megfogott a naplószerű írása és a humoros oldala. Akkor a kutyák gondolatát ismerhettük meg. Most ez egészen más. Itt megtudhatjuk, hogy milyen a kamionosok mindennapjai. Milyen nehézségekkel és akadályokkal kell megküzdeniük. Az gondolnánk, más életet élnek, mint mi, akik itthon vagyunk. Ezt bizonyítja be K. Kormos Noémi legújabb regénye.

Noémi a párjával együtt nekiindult egy hónapra a nagyvilágba, mint nemzetközi kamionos. Itt találkozott azokkal a problémákkal, amikre álmába sem gondolt volna. Ezek bizonyítéka ez a naplóregény is. Az írónő könnyed és humoros oldallal mutatja be a mindennapokat, és az olvasónak rá kell jönnie arra, hogy bár hiába van humorosan elé tárva ez a világ, sokkal több veszélyt rejt magába, mint azt gondolnánk. Ez a kalandos élet nem mindig hat jól az elmére. Talán könnyebb lenne elviselni a dolgokat, ha sokszor nem egymagába utazna az ember.

Ahogy olvassuk, úgy ismerhetünk meg kamionos tapasztalatokat, történeteket. És nemcsak azokat, amelyeket a főhőseink átéltek, hanem azokat is, amelyeket hallottak.

Vajon te mit tennék akkor, ha egyedül kellene nemzetközi utakon járnod, és mikor éjjel alszol, valaki rád próbálja nyitni az ajtót? Hogyan oldanád meg a főzést, olyan kis fülkében? Vajon mennyire hiányozna a tisztálkodásra való helyiség?

Egy kamionos élete sem fenékig tejföl. Hiába a pénz, ha sosincs otthon a családjával, azokkal, akik számára a legfontosabbak. Mit ér a szép táj, ha nincs kivel megosztani? Vagy egyáltalán megéri ez az élet? Hiszen hatalmas felelősséggel jár. Sok minden kiderül ebből a könyvből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ella Steel: Sors-döntő (Sors I.)

Most egy olyan könyvről szeretném elmondani a véleményemet, amelyet többször olvastam már. Eddig 2x lett bővítve Ella Steel: Sors-Döntő (Sor...