2024. január 31., szerda

Apor Kata: Medvelélek

Szeretném megköszönni az MKMT Mozgalom vezetőinek, Dvarieczki Bálintnak és Sky S. T. írónőnek, hogy lehetőséget kaptam elolvasni Apor Kata: Medvelélek című legújabb művét. Ez a történet számomra olyan volt, mint egy kis történelem.

Apor Kata:
Medvelélek


Tartalom:

„Ezernyolcszáz-nyolcvankilenc, egy viharos évszázad utolsó évtizedének idején indul a Medvelélek című regény cselekménye. János, a falusi birtokos életén keresztül bepillantást nyerhetünk egy kemény, embert próbáló világ eseményeibe, ahol a mindennapi betevőért is harcolni kell, sokszor kompromisszumot kötni, az életben maradásért, és a boldogság keresése és csak álom talán! De mi van, ha valaki nem áll be ebbe a sorba? Ha többet szeretne? Szétszakítva ezzel a feudális szokások rendszerét, utat nyitva egy más jövő felé.
Emberség, szeretet, szerelem, küzdelem, vér és könnyek itatják át Apor Kata regényét, amelyet egy medve szelleme is figyelemmel kísér és ha ez még nem volna elég, bekopog az ipari forradalom előszele is a világvégi kis falu életébe. Megjelenik a vasút és utat nyit egy kissé még ismeretlen új világ felé, mely irányába sokan nem mernek lépni, aki pedig igen, az is csak bátortalanul ízlelgeti a lehetőségeket.
Vajon arra lesz a boldogság?”
Bakos József

Véleményem:

Apor Kata eme regénye merőben más, mint a Kutyavilág. Itt az olvasók részesei lehetnek az 1800-as évek végének és a 1900-as évek elejének. Egy családi történetnek mondanám. A történet egy székely kisváros életét és mindennapjait tárja az olvasók szeme elé. Még a vasút előtti időkbe játszódik, amikor is a lovaskocsi és a lovasszán mindennapi közlekedési eszköznek számított.

Néha volt egy olyan érzésem, mintha az írónő egy kicsit a saját családja múltját is be akarná mutatni. Mintha a hallott meséket, történeteket elevenítené meg a regényébe.

Egy akkoriban jólétben élő család hétköznapjait és nehézségeit mutatja be. Megtudhatjuk, hogy mennyire hiszékenyek az emberek. Hogy mennyi hiedelem és mendemonda élt akkor.

Sok érdekességet tanulhat az ember belőle. Bár nekem ez befejezetlennek tűnik kicsit, talán azért mert lehetne folytatása, mégis le van zárva.

Sok kérdés kavarog a fejembe ezzel kapcsolatban. De sok tanulságot is le lehet vonni belőle, például: Ne kövesd el az őseid hibáit! A szóbeszéd sokszor csak szóbeszéd marad! Az igaz szeretetért/szerelemért harcolni kell! Egy kapcsolat csak úgy működik, ha együtt meg tudják oldani a problémákat!

A medvelélek egy olyan családi történet, amely tanulságos minden olvasó számára. Szóval minden korosztálynak ajánlom. Sosem lehetsz elég fiatal vagy idős, hogy a múlt egy kis részét megismerd. A tájleírás olyan szinten hiteles volt, hogy magam előtt láttam a hegyeket, az erdőt, a földes utat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ella Steel: Sors-döntő (Sors I.)

Most egy olyan könyvről szeretném elmondani a véleményemet, amelyet többször olvastam már. Eddig 2x lett bővítve Ella Steel: Sors-Döntő (Sor...