2024. január 17., szerda

Pásztor János: Rejtett gondolataim

Szeretném megköszönni Dvariecki Bálintnak és a Helma Kiadónak a bizalmat, hogy elolvashattam Pásztor János: Rejtett gondolataim című verses kötetét. Ebbe a kötetben megtalálhatóak hosszabb/rövidebb versek, amely bemutatják az író életét, szülőhelyét, emlékeit és gondolatai. Beleszővi még a verseibe a múltat és a történelmet.


Pásztor János:
Rejtett gondolataim


Tartalom:

Közel ​tíz évvel ezelőtt ismerkedtem meg János bácsival, a kedves mosolyával, s nagy szerencsémre- csodaszép verseivel is. Akkor elmesélte, hogy korábban csak a családjának mutatta meg írásait, illetve a helyi újságban jelentek meg munkái álnéven. Csillogó szemekkel olvasta fel a természetről szóló, gyönyörű hasonlatokkal teli verseit, amik elkápráztattak engem. Az olvasó egyből látja maga előtt a sorokat életre kelni.
Mint például a Megőszült az ősz című versét olvasva:
„Megőszült az Ősz, görnyedt háttal, bukdácsolva jár,
Esőkönnyel int búcsút a sárga lombbú határ.”
Megismerkedésünk után lettünk tagjai a helyi alkotókörnek. Azóta, már számos verse, novellája jelent meg, nemcsak a Tóalmási Figyelőben, hanem különféle könyvekben, antológiákban is. Szívből ajánlom János bácsi kötetét azoknak, akik szeretik a természetről, a régi szokásokról, nemzeti ünnepeinkről szóló verseket. S ajánlom azoknak, akik szeretnek egy bögre teával kezükben, a fotelben ülve elmerülni kicsit a régi idők emlékeiben.
Radics Renáta

Véleményem:

Sokszor hallottam azt, hogy vannak olyan versek, amelyek kizárólag egyes korosztályoknak szólnak. Bár én sokáig úgy gondoltam, hogy a vers olvasottságát az is meghatározza, hogy mennyire gazdag az író és az olvasó szókincse. Igaz ez szinte a könyvekre is érthetném. Viszont verseknél is van könnyed és nehezebb, azaz régebbi kifejezésekkel írt művek.

Ez ebben az esetben is igaz, így szívből ajánlom olyan olvasóknak, akiket ez nem zavar.

Pásztor János versein keresztül az olvasó igazi időutazáson vehet részt. Hiszen nemcsak a régies szavakkal bővülhet a szókincsük, hanem megismerhetik a régi világot. Azt, amelyben az író nőtt fel, és amire oly szívesen emlékszik vissza.

A versei különböző témákat ölelnek körbe, külön tájakat írnak le. A gyermekkor gondtalanságától a felnőttkor nehézségéig minden megtalálható benne.

Megemlékezés és emlékezés, könnyek és nevetés és még számtalan érzés. Szóval, aki szereti a verseket, annak kellemes kikapcsolódást nyújthat e kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ella Steel: Sors-döntő (Sors I.)

Most egy olyan könyvről szeretném elmondani a véleményemet, amelyet többször olvastam már. Eddig 2x lett bővítve Ella Steel: Sors-Döntő (Sor...