2024. május 26., vasárnap

Előolvasás: Garajszki Rozika: Klárika

Szeretném megköszönni Garajszki Rozikának, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy elolvashassam még megjelenés előtt Klárika Ha az asszisztens is besegít című regényét. Ez a regénye egy igen kemény témát boncolgat, mégpedig a házastársi hűtlenséget. Vajon a körülmények mennyire engedik meg a megbocsájtást? És vajon megbocsájtható-e a félrelépés? Ez kiderül.

Garajszik Rozika
Klárika
Ha az asszisztens is besegít


Tartalom:

Mit tegyen egy férfi, ha élete legnagyobb hibáját követte el a felesége ellen, akit igazán és tényleg szeret? Egyáltalán enyhít a bűnén és a lelkiismeretfurdalásán, hogy rászedték? Bevallja azonnal, miközben éppen a nagyobbik fia ballagására készülnek? Vagy várjon vele az ünnepség végéig? Vajon lesz a feleségével egy ilyen beszélgetésre megfelelő alkalom? Vagy a véletlen fog főszerepet játszani?
Van olvasó, akinek túl számító a főhősnőm, van, akinek túl üzletasszonyos, más szerint kissé bizonytalan. Ez valóban mind ott van benne. De valljuk be, senki sem csak az egyik vagy csak a másik. A kemény nőt is össze lehet törni, a határozott nőből is ki lehet hozni a gyengébbik, énjét.
Ha kíváncsi vagy egy szerelmes, de tanácstalan férfi hezitálására, döntéseire, és a felesége reakciójára, akkor ez a te regényed!
Ez nem a szokványos szerelmi történet, ez annál sokkal több! Nem az első hódításról szól, hanem …
Tudod mit? Inkább kezd el olvasni, hogy te magad győződj meg az állításaimról!

Véleményem:

Már több regényét olvastam az írónőnek, mégis úgy érzem, hogy ez a téma, amihez most nyúlt, mindennapi problémává vált a mai világban. Szépen bemutatja, hogy a rossz döntéseink milyen hatással lesznek a jövőnkre nézve. Hiszen tudjuk, hogy vannak olyan dolgok, amiket meglehet bocsájtani, de olyanok is, amelyeket sosem. 

Klárika és Szilárd története éppen ezt mutatja be. Hogy sokszor a harmonikus kapcsolat sem akadály a félrelépésre. És azt is szépen megmutatja, hogy az alkohol milyen hatással lehet egy emberre, aki sosem iszik. Mennyire befolyásolhatóvá válik akarata ellenére is.

Nekem Judit nem volt egy szimpatikus karakter. 

Ákoskán, Klárika és Szilárd fián pedig nagyon is meglepődtem. Én kamasz éveim elején biztosan nem így viselkedtem volna, mint ő. Példaértékű a nyugalma és a segíteni akarása, annak ellenére, hogy tudja, mi történik körülötte.

Szilárd viszont sokszor irritált a viselkedésével. Ennek ellenére tiszteletre méltóak a tettei. Tényleg érezni a tettein azt, hogy már megbánta. 

De ahogy már az írónőtől megszokhattuk a könnyed olvasható stílus itt is jelen van. A történetének van mondanivalója.
Itt konkrétan nagy hangsúlyt fejt ki a megbocsájtásra, a család fontosságára. 
Vajon tényleg vannak olyan helyzetek, amikor a hűtlenség megbocsájtható? Mit tennél Te, ha az eddig felépített életed, egy pillanat alatt kártyavárként omlana össze? Vajon az alkohol számlájára lehet írni a rossz döntéseket? Észrevesszük azt, ha a környezetünkbe, munkánkban olyan emberek vesznek körül, akik ártani akarnak nekünk? Vajon milyen árat kell fizetni azért, hogy boldogok legyünk?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sütő Éva: Olivia Fox naplója

Szeretném elsősorban a töretlen bizalmat megköszönni Sütő Éva írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és a Helma Kiadónak . Hálás vagyok nekik, hogy...