2024. augusztus 4., vasárnap

Surovec Róbert: A halál anatómiája (A halál anatómiája I.)

Szeretném megköszönni Sky S.T. írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és Surovec Róbert írónak a lehetőséget, hogy megbíztak bennem és lehetővé tették azt, hogy elolvassam Surovec Róbert: A halál anatómiája című első misztikus-krimi regényét. A történet maga visszarepít a 1890-es évek végére. Egy olyan városba, amely a mai napig létezik, és rengeteg történelmi épülettel rendelkezik. De hogy melyik ez a hely, lentebb kiderül.

Surovec Róbert:
A halál anatómiája
(A halál anatómiája I.)


Tartalom:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1896 ​januárjában az éj palástja alatt elterülő Kassán meggyilkolnak egy fiatal nőt. A nyakán éktelenkedő két szúrásnyomon keresztül kiszívták a vérét. A rejtély még csak tovább fokozódik, amikor az áldozat holtteste hirtelen eltűnik a halottasházból, ahonnan az egyik szemtanú szerint a hulla a saját lábán sétált el. A rendőrkapitányság alkalmazottai természetesen heves nyomozásba fognak, ám egyidejűleg a Felsőmagyarország című napilap szerkesztőségének két tagja is megpróbálkozik az ügy felgöngyölítésével. A színésznő, Rhédey Anna szerint vámpír követte el a gyilkosságot, azonban a tanár, Grossz Kálmán racionális magyarázatot szeretne adni a történtekre. Vajon melyiküknek lesz igaza? Sikerül megoldaniuk a rejtélyt? Ahogyan az a krimikben lenni szokott, a végén mindenről lehull a lepel.

A szerző alapos kutatómunkát végzett első regényének megírásához, hogy hitelesen tudja visszaadni a 19. századi Kassa hangulatát. Számos történelmi ténnyel és valós helyszínleírással fűszerezte meg sorait, mely által az olvasó valódi időutazáson vehet részt

Véleményem:

Ez a legelső könyvem az írótól, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. Mert valahogy megfogott az író stílusa, és maga a történet is. A legjobban mégis az tetszett, hogy van valóság alapja a történetének, és olyan valós helyen játszódik ahol számtalan történelmi esemény is megtörtént. Ez a helyszín nem más, mint Kassa.

Olvasás közben az ember visszarepül a múltba, pontosabban a 1890-es évek végére. Hogy miért is fontos ez a dátum, az majd kiderül a történetből. De el kell ismernem, hogy nagyon hitelesen van bemutatva és jellemezve az akkori kor. A ruhák leírása, az életforma mind hiteles. Látni, hogy az író sok kutatómunkát végzett, hogy megfelelően be tudja mutatni az olvasóknak. Tetszik, hogy a könyvben szerepelnek újságcikkek, térkép is van benne, amely hiteles és szépen megmutatja azt, hogy hol találhatóak a helyszínek, amelyek a könyvben szerepelnek.

Olvasás közben hol megborzongtam, hol mosolyogtam vagy éppen a könnyeimet törölgettem. De volt olyan, hogy hitetlenkedve a fejemet ráztam. Számomra Anna karaktere példa értékű volt. Persze tudtam azt, hogy már azokba az időkben is voltak, olyan női személyek, akik kíváncsi természetüknek nem tudtak parancsolni, és mindenbe beleütötték az orrukat. Mégis üde fénypont volt Anna.

Kálmán és Anna karaktrei szórakoztattak, hiszen más nézőpontból közelítették meg a témát. Az egyik merészebb szempontokat vett figyelembe, még a másik a talajon állva próbált rájönni a rejtély kulcsára. De hogy ez mennyire sikerült nekik és kinek is volt igaza, az igazán csak a végén derül ki.

Azok az olvasók, akik nem csak olvassák a könyvet, hanem együtt is próbálják megfejteni a szereplőkkel, azoknak rengetek jel van elrejtve. Ezzel is izgalmasabbá téve a olvasást. Sok izgalmas valós és téves elmélet születhet így meg.

Számomra igazi meglepetés volt ez a könyv. Kevés ilyen hiteles történetet olvastam. Elejétől a végéig szépen ki van dolgozva, és követhetőek az események alakulása. A legmeglepőbb számomra az volt, hogy a fejezezek is részletekre voltak bontva. Így minden fejezet részei más szereplők gondolataiba engedtek betekintést. Az olvasó hol egy rendőr gondolatait ismerhette meg, hol Kálmán és Anna cselekedeteit vagy esetleg az elkövető gondolatvilágába engedett betekintést.

Tényleg csak ajánlani tudom azoknak az olvasóknak, akik szeretik azokat a történeteket, amelyek a valóság és a fikció közt mozognak. A krimi rajongóknak kötelezővé tenném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előolvasás: Sütő Éva: Olivia Fox naplója

Szeretném elsősorban a töretlen bizalmat megköszönni Sütő Éva írónőnek, az MKMT Mozgalomnak és a Helma Kiadónak . Hálás vagyok nekik, hogy...